L4 op zoek naar kriebelbeestjes

Wie verstopt zich in de struiken? Wat leeft er in de bodem? Wie zwemt er in die poel? Wat staat er op hun menu en door wie worden ze zelf opgepeuzeld?

In de Helix in Geraardsbergen gingen de leerlingen van het vierde leerjaar actief op zoek naar deze kleine wondertjes. Ze ontdekten hun doen en laten met loeppotjes, fotokaarten, schepnetten,…

L4 Helix 1 L4 Helix 2 L4 Helix 3 L4 Helix 3b L4 Helix 4

Getallen tot 1Md

Vandaag startte de les getallenkennis in L6 met een spelletje!
De leerlingen kregen elk een blaadje met een getal (een getal tussen 1 miljoen en 1 miljard) op en moesten de getallen rangschikken van klein naar groot. Ze gingen hiervoor op een rij staan en probeerden dit ook nog eens te doen in volledige stilte! Missie volbracht. Goed gedaan!!

wiskunde 1 wiskunde 2 wiskunde 3

Piramides bouwen

De leerlingen van L6 hadden vandaag veel plezier tijdens de les LO. Ze deden allerlei spelletjes met de bal en om af te sluiten was er iets speciaal voorzien. Ze maakten piramides aan de hand van een voorbeeld. De resultaten mogen er zeker zijn!

piramide 1 piramide 2 piramide 3 piramide 4

Granola

Vrijdagmiddag maakten de leerlingen van 5 en 6 granola.
Granola kan je het beste vergelijken met muesli. Het is een mengsel van granen, noten en gedroogd fruit. Granola is, in tegenstelling tot muesli, geroosterd in de oven met olie en/of honing. Daardoor is het lekker krokant. Je kan granola gebruiken door je yoghurt of zo opeten. Smakelijk!

granola 1

granola 2

granola 3

Gezond ontbijt voor de kleuters

Vorige week gingen we met alle kleuters naar de refter voor een gezond ontbijt. Er was fruit, yoghurt, peperkoek, (choco)melk en boterhammen met kaas en met confituur. En dit brood was de dag voordien gebakken door de peuters van juf Emmely en de kleuters van juf Els. Het rook heerlijk! We aten ons buikje rond en gingen nadien nog even bewegen op het grasplein. Het was alvast een gezonde en beweeglijke voormiddag!

Meerdere foto’s  in de fotogalerij.

Kleuterblok Gezond ontbijt 2016 (1) Kleuters Gezond ontbijt 2016 (5)Kleuterblok Gezond ontbijt 2016 (2) Kleuterblok Gezond ontbijt 2016 (3)

Boerderijklas dag 4

De leerlingen van L5 mochten deze week terug op bezoek bij boer Joost en boerin Mieke. Ze kregen heel wat nieuwe dingen te zien : de luchtwasser, de waterzuivering,… Daarnaast mochten ze op zoek naar hun biggetje dat ze een paar weken geleden hadden gemeten en gewogen.  Zou het al gegroeid zijn? Kijk snel naar de foto’s! Meerdere foto’s in de galerij!

DSC06758-400 DSC06693-400 DSC06718-400 DSC06749-400

L3 bezoekt de Kaashoeve

Vandaag stond het bezoek aan de Kaashoeve in Brakel op het programma van het derde leerjaar. Eerst kregen we een grote rondleiding op de boerderij. We zagen wel zeker 100 koeien, kleine kalfjes, de grote stier, de melktank, de melkstal en heel wat landbouwwerktuigen. Ook zagen we de plaats waar Karel, de landbouwer, zelf zijn kaas maakt. We kregen heel wat uitleg bij het maken van de verschillende soorten kaas, boter, ijs, … Ook de vele bollen kaas die lagen te rusten konden we even van dichterbij bekijken.
Nadien was het tijd om te proeven: jonge kaas en verse melk.  En als afsluiter kon iedereen een ijsje kiezen: vers gemaakt aardbei ijs, vanille ijs of chocolade ijs!

kaashoeve 1 kaashoeve 2 kaashoeve 3 kaashoeve 4 kaashoeve 6 kaashoeve 7 kaashoeve 8 kaashoeve 9 kaashoeve 10