L5 naar De Kaaihoeve

Deze voormiddag gingen de leerlingen van het vijfde leerjaar naar het natuureducatief centrum De Kaaihoeve in Meilegem. We volgden de activiteit “Oriëntatie in het landschap” en leerden ons oriënteren met een kompas en met een kaart. We gingen op zoek naar de oude eigenaar van De Kaaihoeve, De Heer P.L.D.V. Via verschillende opdrachten kwamen we tot de oplossing en kenden we eindelijk zijn volledige naam.

 

Haspengouwklas dag 2

We zullen ons beperken tot het verslag over dag 2 en het niet hebben over nacht 1, want er waren er een paar met kleine oogjes deze ochtend ;-). Dat neemt niet weg dat vandaag alweer een super toffe dag was.

Na een intensieve ochtendgymnastiek en een stevig ontbijt, konden we gedurende 3 uren genieten van het prachtige natuurgebied vlakbij ons verblijf, onder de deskundige leiding van gids Michael. We vingen salamanders, kevers, kikkers, spinnen, … en leerden fluitjes en bootjes maken met grassprieten. De weergoden waren ons tot de middag heel goed gezind, want we konden zelfs nog van de zon genieten.

Na de lunch wachtte de lijnbus ons op en trokken we naar de fruitboer (Karel Vaes). De bus bracht ons tot 4km van onze bestemming, waardoor we het laatste stuk in de regen al stappend moesten afleggen. Een beetje regen deert deze stoere jongens en meisjes niet, want de tocht verliep zeer vlot.

We kregen een korte rondleiding in de boomgaard, waar we gelukkig nog de bloesems van de kersen konden bewonderen (want  voor de perenbloesems waren we net te laat). Na een leuk memoryspel, waar de meisjes het tegen de jongens opnamen, konden we nog genieten van een glaasje KAVA (huisgemaakt appelsap).

Gelukkig pikte de bus ons weer op aan de fruitboer, waardoor we eenmaal terug in de herberg, nog een tijdje konden ravotten in de tuin (de regen was ondertussen gestopt).

Bij het avondmaal (kip met rijst en curry), ontvingen al heel wat kinderen nieuws van het thuisfront. De anderen wachten nu nog nieuwsgierig op hun post.

Momenteel worden de douches overbevolkt en dan wacht er ons nog een avond met gezelschapsspelletjes.

Morgen pakken we onze koffers in en bezoeken – vooraleer we terug thuis zijn – de fruitveiling in Borgloon en sterrenwacht Mira in Grimbergen.

 

Tot gauw!

Haspengouwklas dag 1

Lieve mama’s en papa’s

Dag 1 is voorbij gevlogen. De busrit duurde voor sommige kinderen véél te lang, maar eens we in Tongeren aangekomen waren, was dat leed snel vergeten. Onze gidsen leerden ons heel wat over de oudste stad van België. We wandelden toch wel verschillende kilometers, dus tegen de middag waren we heel blij dat we onze lekkere lunch konden opeten in het Gallo-Romeins museum. Daar wachtte ons na de middag een interessant bezoek aan Romeinen en Galliërs, de kinderen mochten zich zelfs verkleden in Ambiorix of Caesar: voor de meesten een heel toffe ervaring.
Waar ze natuurlijk al de hele dag op wachtten, was de aankomst bij onze herberg (een heus hotel volgens sommigen) “het klokhuis”. Aangezien de weergoden ons in de late namiddag nog niet in de steek lieten, konden de kinderen nog een tijdje ravotten in de prachtige (speel)tuin van ons verblijf.
Ze kregen dan te horen met wie ze een kamer delen, konden met koffers sleuren en bedden opmaken, bakten stroopwafels in groepjes en ze schreven ook allemaal een kaartje naar jullie.
Momenteel wordt de avondactiviteit stilletjes aan afgerond, zodat ze na het tandenpoetsen de rust kunnen opzoeken in hun bedje.
Sommigen zijn al super moe, anderen hebben door de lekkere spaghetti weer heel veel energie gekregen :-).

Morgen meer nieuws uit de mooie Haspengouwstreek!

L1 en L2 zoeken eieren… en vinden er ook !

Iedereen had vrijdag zin in eitjes.  Maar de eerste graad kreeg die zo maar niet gratis.   Via een filmpje maakte de paashaas ons duidelijk hoe we eitjes konden bemachtigen.  Eerst moesten wij op zoek naar puzzelstukken.   Eens wij de puzzel tot een goed einde gebracht hadden, moesten we de vraag op de achterkant nog beantwoorden.  En uiteindelijk vonden wij de vele chocolade bij de echte kippen in de klas van L2.  Zouden die kippen nu echt die eieren gelegd hebben ?

Integratie K3-L1 : sportactiviteit

Meerdere keren worden de kleuters van K3 voorbereid op het eerste leerjaar.  De laatste keer mochten beide klassen samen sporten.  Opwarmen deden wij met de “Megamaf moev”dans en daarna kwamen allerlei spelletjes met de parachute aan bod.

Gevonden!!!

Jazeker, vrijdagochtend  vonden we de paaseitjes van de 2e kleuterklas  al vrij snel. De paashaas had heel duidelijke tips gegeven via een videoboodschap die we bij meester Johan op het grote scherm te zien kregen.  De paashaas had onze mandjes meegenomen en verstopt tussen de struiken, dichtbij de eetzaal. De kleuters omschreven de zoektocht als een leuke ‘jungletocht’ en kwamen apetrots terug met de gevonden eitjes.

 

Teksttheater Kulderzipken in L5

De voorbije weken werkten we rond Kulderzipken.  We bekeken enkele stukjes uit de serie, bestudeerden de toneelteksten en gingen aan de slag met tekst en kledij. Vrijdag was het grote moment! Na 3 weken oefenen speelden de leerlingen 3 fragmenten uit Kulderzipken.

Paasspel in 5 en 6

Deze namiddag kregen de leerlingen van L5 en L6 een videoboodschap te zien van de paashaas. De leerlingen werden uitgedaagd om in 30 minuten, met z’n allen, opdrachten te vervullen en zo een verrassing te krijgen.
De opdrachten waren heel uiteenlopend ..
Maak een paasgedicht van 20 regels, schrijf alle namen van de leerlingen van 5 en 6 in spiegelschrift, maak een paasslinger van 5m lang, knutsel een paashaas van minstens 80cm hoog, maak een leuke paasdans van minstens 24 tellen, maak een tekening met 50 paashazen en 150 kuikentjes in ‘Fingerprint art’, maak een paaslied op de melodie ‘Altijd is Kortjakje ziek’, enz …
De leerlingen slaagden erin om in 30 minuten alle opdrachten te vervullen en werden dan ook smakelijk beloond!